Van'da Canlı Yayın Yapan Kanal 65 Ekonomik Kriz Nedeniyle Kapandı


Magazin Volotv

Van'da Canlı Yayın Yapan Kanal 65 Ekonomik Kriz Nedeniyle Kapanıyor: 15 Gazeteci İşsiz Kaldı

Van'da uydu üzerinden yayın yapan bölgenin tek ulusal kanalı olan Kanal 65, ekonomik kriz sebebiyle kapatma kararı aldı. Kanal 65, 2016'da ilan edilen Olağanüstü Hal'in ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle kapatılan Van merkezli ulusal kanallar Van TV ve Merkür TV'nin yerine 1 Ekim 2021 tarihinde kurulmuştu. Ancak ekonomik sorunlarla mücadele eden kanal, artan maliyetler nedeniyle yayın hayatına son vermek zorunda kaldı.

Kanal 65'te haber, tartışma, spor, gezi, sanat ve ekonomi programlarına yer veriliyordu ve kanal bünyesinde 15 gazeteci görev yapıyordu. Ancak Türkiye'deki ekonomik çalkantılar sürecinde uydu frekans kirası, enerji maliyetleri ve vergiler gibi artan maliyetler, kanalın gelirini karşılamaktan uzaklaştırdı.

Kanal 65 Genel Yayın Yönetmeni Orhan Olgun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, artan maliyetlere dayanamadıklarını ve yayın hayatını sonlandırdıklarını belirtti. Olgun, Van iş dünyası ve kamuoyunun emek ve çabalarına tepkisiz kaldığını ifade ederek, Kanal 65'ın kapanma kararını aldıklarını bildirdi.

Kanal yönetimi, gelirin giderleri karşılayamaz hale geldiğini ve reklam gelirlerinin tek kaynak olduğunu belirtti. Belediyelerin destekleriyle bir süre devam eden kanal, artan maliyetlerle mücadele edemeyince kapatma kararı aldı. Kanalın Türksat uydu kirasının artması, sigorta primleri, vergiler ve maaşlar gibi giderlerin yükselmesi sonucunda kapatma kararı verildi.

Kanal 65'in kapanmasını değerlendiren Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mücahit Ceylan, yerel kanalların içinde bulunduğu zor durumu "kaçınılmaz son" olarak nitelendirdi. Ceylan, yerel gazetelerin desteklendiğini, ancak televizyonların bu desteğin dışında tutulduğunu belirtti. Yerel televizyonların desteklenmesi halinde işsiz gazeteci sorununun ortadan kalkacağını vurgulayan Ceylan, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun bu konuda düzenlemeler yapabileceğini ifade etti.

Yerel televizyonların uydu maliyetlerinin RTÜ Kurulu tarafından karşılanacağı bir ekonomik destek paketiyle demokrasinin kılcal damarlarının yeniden işler hale getirilebileceğini dile getirdi. Ceylan, Türkiye'de on binin üzerinde işsiz gazeteci olduğunu ve her yıl yüzlerce yeni gazeteci adayının mezun olduğunu belirtti. Ancak işsiz gazetecilerin çalışabilecekleri alanların bulunmadığını söyledi.

Yerel televizyonların kapanmaması için hükümete çağrıda bulunan Ceylan, yerel TV'lerin bir bir kapanması durumunda demokrasi açısından büyük bir kayıp yaşanacağını ifade etti. Yerel gazetelerin desteklenirken televizyonların bu desteğin dışında tutulduğunu vurgulayan Ceylan, RTÜK'ün yerel medyayı desteklemek adına düzenlemeler yapabileceğini söyledi.

Van'da Kanal 65 Ekonomik Kriz Nedeniyle Kapandı

Kanal 65'nin kapanmasıyla birlikte 15 gazetecinin işsiz kaldığı belirtildi. Yeterli destek sağlanması halinde kanalın kapanmayacağını ifade eden Kanal 65 Genel Yayın Yönetmeni Orhan Olgun, halkın destek vermesi, reklam vermeleri ve kurumların kanalı sahiplenmeleri gerektiğini belirtti.

Kanal 65'nin kapanması, yerel kanalların içinde bulunduğu zor durumu ve işsiz gazetecilerin artışını gözler önüne serdi. Uydu maliyetlerinin desteklenmesi ve ekonomik düzenlemelerin yapılması, yerel televizyonların sürdürülebilirliklerini sağlamaları ve gazetecilere istihdam imkanı sunmaları açısından önem arz etmektedir.

Başlık: Van'da Canlı Yayın Yapan Kanal 65 Ekonomik Kriz Nedeniyle Kapanıyor: 15 Gazeteci İşsiz Kalıyor

Açıklama: Van merkezli ulusal kanal Kanal 65, ekonomik kriz sebebiyle kapanma kararı alıyor. Kanalda çalışan 15 gazeteci işsiz kalıyor. Yerel televizyonların desteklenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Etiketler: Van, Kanal 65, ekonomik kriz, gazeteci işsizliği, yerel televizyonlar, medya destek paketi, RTÜK, uydu maliyetleri.

Tv Logo